Elförbrukning: Så mycket el drar robotdammsugare

Elförbrukning: Så mycket el drar robotdammsugare

När elpriser har kommit på var människas läppar är det många som undrar vad olika hushållsapparater som till exempel robotdammsugare har för elförbrukning. En vanlig manuell dammsugare som är tillverkad nyligt drar kring 500-600 Watt. Ett EU-direktiv från 2017 har krav på att alla nya dammsugare som säljs inom EU inte får dra mer än 900 W.

Robotdammsugare kan dra ganska olika mycket el med stor variation på effekt och det beror också på hur fort den tar sig runt i hemmet. Energimyndigheten har gjort tester där man räknat ut energiförbrukningen per kvadratmeter städad yta. I tester från 2018 var det så olika som 0,49 Wh/m2 till 5,21 Wh/m2.

Det är alltså stor skillnad på vilken robotdammsugare man väljer och för att komplicera ytterligare verkar drifttid på batteriet och laddningstid inte alltid stämma överens med hur effektivt roboten städar. Det finns dammsugare som har kort drifttid men som lyckas fånga allt damm snabbare och mer effektivt.

Jämförelser med vanliga dammsugare haltar även på det viset att man vid energimärkning av manuella dammsugare räknar på 1 timmes användning i veckan. Dammsuger du så mycket i ditt hem? En robotdammsugare kan behöva mer än en hel timme för att städa alla golvytor i en villa.

Så mycket förbrukar Roborock S8

En Roborock S8 som klarar trösklar har ett batteri som kan laddas fullt på 5 timmar. Det har en kapacitet på 5200 mAh och kan dammsuga i 180 minuter innan det behöver laddas på nytt.

Vid drift förbrukar Roborock S8 69W så under en laddningscykel drar robotdammsugaren 207 W. Elpriser i Sverige anges i kWh och ligger ”normalt” kring 1 kr, men på senare tid har många fått vänja sig vid högre priser.

En timmes robotdammsugning med denna modell kostar då 7 öre. Om du låter din dammsugarrobot städa ditt hem 1 timme, 2 gånger i veckan blir årskostnaden för elförbrukning ungefär 7 kr.

Om du har rörligt elpris och din robotdammsugare laddar upp sig under dyraste dagarna (timmarna) kan elkostnaden bli flera hundra procent högre. Så om du har ett smart hem där du kan tidsstyra olika enheter och dessutom synkronisera det mot elpriset finns det pengar att spara.