Robotdammsugaren har problem kring väggar och hörn

Något många funderar över när det gäller robotdammsugarens effektivitet är hur den klarar av att dammsuga längs kanter, hörn och väggar. Både iRobot Roomba och Neato är rundade och har inte formen för att enkelt kunna gå rakt emot en rak kant som t.ex. en vägg.

Ja, det kan vara och är ofta ett problem!

Beroende på vilken typ av skräp som ligger där längs väggkanten kan resultatet bli olika. Om det är löst liggande damm är det inga problem för dammsugaren att suga upp dammet. Är det däremot skräp som är lite tyngre, i pulverform eller lätt fuktigt blir det kvar. Ta en titta på följande filmklipp där man testat ett par olika scenarion.

Dammsugning vid utåtstående hörn

Vinnaren i denna jämförelse är helt klart iRobots Roomba. Resultatet är dock inte helt perfekt och det blir till att använda den manuella dammsugaren ändå.

Dammsugning längs med väggen

Uppenbarligen har båda dessa robotar problem att komma åt det som ligger längs närmast väggen.

Att ta sig över trösklar

Övergången mellan olika rum i ett hem består av trösklar. Dessa kan vara ett hinder som vissa modeller har svårt att ta sig över. Du kan hjälpa till genom att montera lister eller så skaffar du en robotdammsugare som klarar trösklar bra.

Djur i hemmet

Med husdjur i hemmet blir det ofrånkomligt mer att städa. Förhoppningsvis är det bara hår men det finns såklart en del annan smuts och skräp som kan komma sig av att husdjur bor i hushållet. En robotdammsugare för husdjursägare är en räddare i många lägen, för att slippa dammsuga manuellt varje dag.