Robotdammsugare med moppfunktion

Robotdammsugare med moppfunktion

Med en robotdammsugare som har moppfunktion kan du få lös mer damm och smuts från golvet. I den här artikeln får du ta del av konkreta produkttips när du ska köpa ny dammsugare med våttorkning och hur du bäst får den att prestera för ett rent resultat.



Vattentank och moppduk till robotdammsugaren

Självgående dammsugare med moppfunktion har en vattentank som kan fyllas med vatten och rengöringsmedel (vanligt diskmedel eller såpa). När den sätts på känner robotdammsugaren av det och du kan aktivera moppläget.

För att kunna moppa ska du också montera på moppduken, som ska vara lätt fuktad redan vid start. När du startar roboten kan du sedan välja om den bara ska moppa golvet eller om den ska dammsuga också.

Eftersom dammsugningen sker framför moppduken kan en smart robotdammsugare utföra både dammsugning och moppning i samma sekvens. En kombinerad session med dammsugning och moppning tar ungefär samma tid eftersom den bara kör över golvet en gång ändå.

Moppfunktion med fjäderbelastning

Om du skrubbat golvet för hand vet du att man kan behöva trycka lite för att smutsfläckar ska lösas upp. En bra robotdammsugare ska ha en fjäderbelastning som lägger tryck på moppduken. Det har till exempel Roborock S8 och några av deras tidigare modeller.

Roborock s8 plus svart
Roborock har flera modeller av robotdammsugare med moppfunktion. På bilden syns deras senaste modell S8 Plus med vattentank och moppduk installerad.

Skötselråd kring moppduken före och efter våttorkning

En sak som ofta händer ägare till robotdammsugare som har moppduk är att man glömmer montera av duken. Oftast kanske man har dammsugarens laddstation gömd och roboten åker ju alltid tillbaka dit efter utfört arbete.

Då händer det att man glömmer bort duken och den har väldigt svårt att torka där den sitter under enheten. Nästa gång man ska köra är risken stor att den surnat och luktar illa. Det är viktigt att ta av moppduken och låta den torka efter användning.

3 rekommenderade modeller av robotdammsugare som kan moppa golv

Dreame D10

Den här modellen kan våttorka och har en vattenbehållare på 1,5 dl. Du kan köra kombination av dammsugning och våttorkning i samma sekvens.

Dreame D10

Roborock S8

Det finns flera modeller av Roborocks dammsugare som har moppfunktion. S8 är en prisvärd modell som gått ner lite i pris efter att de släppt nyare modeller.

Roborock s8 plus svart

Neatsvor X650 Pro

I flera norska tester har Neatsvor X650 Pro vunnit utmärkelser om att vara bästa maskinen för dammsugning och våttorkning. Den är kompatibel med Google Home så du kan programmera städningen och styra den via assistenten.

Neatsvor X650 Pro

Roterande moppar

Fler tillverkare har gått över till roterande moppar, vilka kan vara mer effektiv på lite hårdare smutsfläckar. Tänk på hur det är när du moppar för hand och ibland måste gnugga lite på fläcken för att den ska lossna.

Roterande moppar funkar lite på samma sätt och kan robotdammsugaren dessutom applicera tryck ökar chansen att fläcken ska lösas upp.

Vibrerande moppar

En annan teknisk lösning för att göra moppningen mer effektiv är vibrationer, små korta rörelser med hög intensitet är som att du frenetiskt skulle gnugga på fläcken. Vibrerande moppfunktion på robotdammsugare är mer effektivt än en traditionell, passiv moppduk.

Roborock S8 har vibrerande mopp
Det rödmarkerade området på moppduken vibrerar och rör sig i sidled när moppfunktionen är kopplad. På bilden är det undersidan på Roborock S8 som syns.

Vi har inte sett några tester som jämför roterande mot vibrerande men det lär komma i takt med att fler tillverkare avvecklar de gamla moppdukarna.

Robotar som är experter på golvmoppning

Har du ofta kladdiga, klibbiga och intorkade fläckar på dina golv? Då kanske ingen vanliga robotdammsugare med moppfunktion är tillräckligt effektiv och du behöver en specialist på golvmoppning.

Nu finns det bland iRobots produktsortiment exakt en sådan robot. Den nya serien heter Braava och jobbar med precisionsriktade jetstrålar med vatten som riktar in sig på att få bort de där klibbiga fläckarna, utan att spraya på möbler, mattor och annat vattenkänsligt.